Φωτογραφίες από την πορεία μας στο χρόνο. Φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο Ωδείο μας!
Βιογραφικό Σημείωμα - Fergus Currie - Απολλώνιο Ωδείο
17145
page-template-default,page,page-id-17145,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive

Βιογραφικό Σημείωμα – Fergus Currie 

 
Ο Fergus Currie σπούδασε κοντραμπάσο πρώτα με τον Ninian Perry στη Γλασκώβη (Σκώτια) και στη συνέχεια με τον Robin McGee στο Λονδίνο στην Royal Academy of Music. Υπήρξε μέλος της BBCSSO, Scottish Sinfonia, City of London Chamber Orchestra, Amati Ensemble, Solomon Ensemble, ενώ στην Ελλάδα εργάστηκε με την Καμεράτα και την Συμφωνική Ορχήστρα της ERT. Τα τελευταία τρία χρόνια εργάζεται με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ως κορυφαίος β’.
 
Είναι ενεργός ενορχηστρωτής και συνθέτης. Τα έργα του παίζονται συχνά στην Ευρώπη και στην Αμερική. Κυκλοφορούν σε CD τα δυο μεγάλα του έργα για έγχορδα, ‘Sinfonietta’ και ‘Serenata for Strings’ με τίτλο ‘Music For Strings’ ηχογραφημένα με την London Chamber Orchestra υπό τη διεύθυνση του Christopher Warren-Green.
 
Το Κοντραμπάσο
Το κοντραμπάσο είναι το πιο βαθύ μέλος της οικογένειας των εγχόρδων. Εξελίχθηκε από το ‘Bass Viol’ και μέχρι σήμερα διατηρεί συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τους σπαστούς ώμους, κούρδισμα σε τέταρτες και σε αρκετές περιπτώσεις την ίσια πλάτη. Λόγο του μεγέθους είναι αρκετά δύσκολο να το παίζει κανείς γρήγορα ή με ευελιξία αλλά υπήρξαν κατά την διάρκεια της ιστορίας του μερικοί βιρτουόζοι όπως ο Giovanni Bottesini, Domenico Dragonetti, Sergei Kousevitsky, Gary Karr και ο Joel Quarrington. Ιδιαίτερα ως συνθέτης, ο Bottesini άφησε για κληρονομιά πολλά όμορφα κομμάτια, τα οποία ακόμα και σήμερα σηματοδοτούν το όριο της πρακτικής τεχνικής του οργάνου. Ο ρόλος του στην ορχήστρα, παρ’ όλο που δεν εμφανίζεται σχεδόν ποτέ σολιστικά, είναι καθοριστικός, δίνοντας μια πλούσια ‘βάση’ στο Ensemble. Οι σπάνιες εξορμήσεις του ως σόλο όργανο στην ορχήστρα εκμεταλλεύονται το κάπως θλιμμένο και σπαρακτικό ηχόχρωμά του. Τέλος, το κοντραμπάσο ακολουθεί μια διπλή ζωή στην Τζαζ μουσική που το ‘pizzicato’ του είναι ιδανικό για να δώσει την απαραίτητη ώθηση. Εκεί οι βιρτουόζοι είναι o Neils Henning Orsted Pedersen, Ray Brown, Sam Jones, Scott LaFaro ανάμεσα σε πολλούς άλλους.