Ο Κώστας Κιούσης διατηρεί μια βιωματική σχέση με την Παραδοσιακή μουσική της Ρωμηοσύνης και τους κοινούς της τόπους με αυτήν της “καθ’ ημάς Ανατολής”, ήδη από το έμπα του 21ου αιώνα. Ξεκίνησε ούτι με τον Φώτη Λουρίδα και Βυζαντινή Μουσική με τον Τάσο Φωτόπουλο (για δεκαετίες άμεσο συνεργάτη και συνεχιστή του έργου τού αείμνηστου Σίμωνα Καρά) στον Όμιλο Ελληνικών Τεχνών. Σύντομα έδειξε την κλίση του στην διδασκαλία και η μεταδοτικότητά του προσέλκυσε μαθητές από όλες τις ηλικίες.
Η αγάπη του για την θεωρία, αλλά και πράξη της ευρύτερης ανατολικής παραδοσιακής μουσικής, τον οδήγησε σύντομα και στο Τμήμα Ελληνικής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, υπό την διεύθυνση του Χρίστου Τσιαμούλη. Επί οκταετία ειδικεύτηκε στα ανατολίτικα Μακάμια, μαθαίνοντας παράλληλα Σάζι πλάι στον δεξιοτέχνη Περικλή Παπαπετρόπουλο.
Αναζητώντας σφαιρική γνώση της μουσικής, ολοκλήρωσε στο Ωδείο Αθηνών τον κύκλο σπουδών στο Δυτικό Σολφέζ (αποσπώντας αριστείο και πρώτο βραβείο, με δασκάλα την πολυβραβευμένη Κατερίνα Καφή), παρακολουθώντας και μαθήματα Ορθοφωνίας με τον -βραβευμένο, για το συνθετικό του έργο, από την Ακαδημία Αθηνών – Φίλιππο Τσαλαχούρη.
Χωρίς να μειώνεται στο ελάχιστο η αγάπη του για την Βυζαντινή Μουσική (την οποία θεωρεί ακρογωνιαίο λίθο της μουσικής και λατρευτικής μας Παράδοσης), συνεχίζει τις σπουδές του, με υποτροφία, πλάι στον Δρ. Γεώργιο Κωνσταντίνου (πολυσχιδή ερευνητή και μαΐστορα της ψαλτικής τέχνης), στο Τμήμα Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών, υπό την διεύθυνση του, μακαριστού πλέον, Λυκούργου Αγγελόπουλου.
Θα ολοκληρώσει τον κύκλο σπουδών του με τον, διεθνούς κύρους, πρωτοψάλτη Κωνσταντίνο Αγγελίδη (χοράρχη του βυζαντινού χορού ΤΡΟΠΟΣ), παίρνοντας με άριστα το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής, από την Σχολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ι. Ν. Ζωοδόχου Πηγής Ακαδημίας Αθηνών.
Διδάσκει σε Ωδεία (Ωδείο Αθηνών, Απολλώνειο Ωδείο) και ενορίες “Εισαγωγή στην θεωρία και πράξη της Τροπικής Μουσικής” διατηρώντας, ταυτόχρονα, μαθητές στο Ούτι, στην Λαύτα (Πολίτικο Λαούτο) και στον Ταμπουρά/Σάζι. Έχει, επίσης, δημιουργήσει Χορωδία & Ορχήστρα Παραδοσιακής Μουσικής, στον Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Αργυρούπολης, όπου και εκκλησιάζεται.
Έχει συμπράξει ως χορωδός, ή μουσικός με άξιους καλλιτέχνες, όπως: Χρίστο Τσιαμούλη, Κατερίνα Παπαδοπούλου, Καίτη Κουλλιά, Στέφανο Δορμπαράκη, Χρίστο Σίκκη, Χαράλαμπο Γιαννόπουλο, Παναγιώτη Λάλεζα, Λάκη Χαλκιά, κ.ά. Έχει λάβει μέρος σε δεκάδες συναυλίες/εκδηλώσεις και έχει κάνει εμφανίσεις σε μουσικές σκηνές της Αθήνας, με πολυποίκιλα μουσικά σύνολα.
Στο ενεργητικό του βρίσκεται και η δημιουργία μουσικών βιβλίων (ψηφιοποίηση, σχεδιασμός, επιμέλεια): “Τα Θεωρητικά της Μουσικής σαν ‘υποχρεωτικό ‘ μάθημα – Θεωρία Ι-ΙΙ-ΙΙΙ” [Κατερίνα Δ. Καφή], “Αριθμητικό Τροπικό Σύστημα της Ελληνικής Μουσικής” [Χρ. Τσιαμούλης], “Της Κύπρου η Παράδοση στον Τόπον τζιαι στα Ξένα” [Σάββας Λάμπρου].
Χωρίς να εφησυχάζει και, αποζητώντας συνεχώς μια βαθύτερη σχέση με την μουσική μας Παράδοση, συνεχίζει την μαθητεία του σε καινούργια όργανα και τοπικά ηχοχρώματα, όπως η επί διετία εκμάθηση της Θρακιώτικης Λύρας, με δάσκαλο τον βιωματικό δεξιοτέχνη Δημήτρη Αρβανίτη, στο ΚΕΠΕΜ (Σίμωνας Καράς).
Με την αγαπημένη του σύζυγο, Βαγγελιώ, έχουν ευλογηθεί με τρία παιδιά.