Φωτογραφίες από την πορεία μας στο χρόνο. Φωτογραφίες από την καθημερινότητα στο Ωδείο μας!
Ωδειο - Απολλώνιο Ωδείο
15391
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15391,ajax_fade,page_not_loaded,,side_menu_slide_with_content,width_470,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-4.12,vc_responsive
 

Ωδειο

Η ιστορία μας και η κατεύθυνσή μας.

Ο συνθέτης Βασίλης Δέλλιος το 1972, ίδρυσε το ωδείο μας . Αρχικά η έδρα του ωδείου βρισκόταν επί της οδού Μιχαήλ Βόδα, όμως σύντομα, το 1974, η ανάγκη για περισσότερο χώρο οδήγησε στη μεταστέγασή του στο νεοκλασσικό επί της οδού Αριστοτέλους, αρ. 69, όπου βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Είμαστε υπερήφανοι καθότι διαθέτουμε έναν χώρο ικανό να εμπνεύσει όσους έρχονται να δημιουργήσουν μέσα σε αυτόν.

Στο ωδείο μας αντιμετωπίζουμε τον κάθε μαθητή ως άνθρωπο και τη μουσική ως βαθειά του ανάγκη. Προς τούτο θέλουμε να προσφέρουμε ολοκληρωμένες σπουδές στους μαθητές μας από τη παιδική τους ηλικία. Πέραν των μαθημάτων των οργάνων, οι μαθητές συμμετέχουν στη μαθητική χορωδία και ορχήστρα, σε παραγωγές μουσικού θεάτρου, σε μαθητικά οργανικά και φωνητικά σύνολα, ενώ ενθαρρύνονται να δημιουργήσουν και τα δικά τους καθώς επίσης λαμβάνουν και όλο το αναγκαίο θεωρητικό υπόβαθρο. Αυτά καθώς είμαστε πεπεισμένοι πως η μουσική είναι σε μεγάλο βαθμό πράξη συλλογική. Επίσης πάλι προσβλέποντας στην ολοκληρωμένη μουσική εκπαίδευση, στο ωδείο μας καλλιεργούμε τόσο τις σπουδές στην κλασσική μουσική, όσο και στην Παραδοσιακή αλλά και στην Βυζαντινή.

Στα 46 χρόνια της λειτουργίας του  ωδείου μας είχαμε και έχουμε την τύχη να συνεργαστούμε με εξαίρετους ανθρώπους καθηγητές και μαθητές που συνέβαλλαν και συμβάλλουν τόσο στην ιστορία μας όσο και στη δημιουργική μας καθημερινή πορεία.

Αυτή η ιστορία συνεχίζεται και προσπαθούμε συνεχώς, παρά τις μεταβολές των καιρών, να μένουμε αμετάβλητοι στην κατεύθυνσή μας προς την Τέχνη.

Από το 2010 τη καλλιτεχνική διεύθυνση του Ωδείου έχει αναλάβει η  παιδαγωγός και πιανίστα Χριστίνα Μύστακα-Δέλλιου.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΔΕΛΛΙΟΣ

Ο συνθέτης Βασίλης Δέλλιος († 2012), γεννήθηκε στην Κατερίνη της Πιερίας το 1927. Γιός του Ευάγγελου Δέλλιου και της Κλεοπάτρας το γένος Μακαλέκα, δισεγγονής του Γεωργίου Καραϊσκάκη.

Άρχισε να μελετάει μουσική από πολύ μικρός, ξεκινώντας από τα κρουστά και την τρομπέτα μαθητεύοντας στη Φιλαρμονική του Δήμου Κατερίνης. Μετά συνέχισε τις σπουδές του στο Δημοτικό Ωδείο Λάρισσας, στο πιάνο, το βιολί και τα ανώτερα Θεωρητικά, ενώ περάτωσε τις σπουδές του στη σύνθεση με τον Γ. Παπαιωάννου στο Εθνικό Ωδείο των Αθηνών.

Πριν ιδρύσει το Απολλώνιο Ωδείο, υπηρέτησε επί δεκαέξι έτη στη Φιλαρμονική του  Στρατού, διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής της Φιλαρμονικής του Πειραιά και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ορφείου Ωδείου.

Το 1972, ίδρυσε το Απολλώνιο Ωδείο και αφιέρωσε τη ζωή του στη διδασκαλία, συνεχίζοντας παράλληλα το συνθετικό του έργο.

Ως συνθέτης το έργο του είναι πάρα πολύ πλούσιο και ποιοτικό. Αριθμεί πάνω από 500 έργα, εκ των οποίων 8 συμφωνίες, 10 κοντσέρτα για διάφορα όργανα, 1 όπερα, συμφωνικά ποιήματα, έργα για σόλο όργανα, για μουσική δωματίου και για μπάντα.

Πέραν του συνθετικού του έργου, πλούσιο είναι και το παιδαγωγικό, με τη συγγραφή εγχειριδίων που συνοδεύουν κάθε βαθμίδα της θεωρητικής μουσικής εκπαίδευσης.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε συναυλιακούς χώρους ανά τον κόσμο, στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, το Παρίσι , το Μόναχο, το Άμστερνταμ και αλλού. Ενώ έχει βραβευτεί από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την ακαδημία “Lutece”  των Παρισίων και το κέντρο “Τεχνών και Επιστημών των Βρυξελλών”.