Μουσικοκινητική για Βρέφη και Νήπια - Απολλώνιο Ωδείο
17077
page-template-default,page,page-id-17077,bridge-core-3.1.3,qode-page-transition-enabled,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-30.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.3,vc_responsive

Mουσικοκινητική για βρέφη και νήπια

 

Mουσικοκινητική για νήπια 3-6

Η νηπιακή ηλικία, είναι καθοριστική για την διαμόρφωση της προσωπικότητας των νηπίων και για την ανάπτυξη των μουσικών τους ικανοτήτων. Αυτό συμβαίνει, γιατί σε αυτή την ηλικία το παιδί χτίζει μια φυσική σχέση με τη μουσική όπως ακριβώς και με τη γλώσσα. Ταυτόχρονα, το νήπιο αναπτύσσει ραγδαία τις γλωσσικές και κινητικές του ικανότητες και είναι αρκετά εύπλαστο έτσι ώστε να μπορέσει να δεχθεί νέες πληροφορίες και ερεθίσματα.
 
Mέσα από τη μουσικοκινητική αγωγή τα νήπια, εξελίσσουν το γνωσιολογικό τομέα ανάπτυξης του. Πιο συγκεκριμένα, έννοιες που σχετίζονται με το ρυθμό, την ένταση ή το τονικό ύψος είναι δυνατόν να κατανοηθούν από το νήπιο τόσο πρακτικά όσο και θεωρητικά αλλά και στοιχεία της μουσικής όπως οι νότες και οι αξίες. Παράλληλα με την ανάπτυξη του γνωσιολογικού τομέα, το νήπιο αποκτάει μουσικές δεξιότητες όπως το τραγούδι στο σωστό τόνο και το solfege, η καλή αίσθηση του ρυθμού, η εκτέλεση μουσικών οργάνων τάξης, η ενεργητική ακρόαση κομματιών, ο αυτοσχεδιασμός και η σύνθεση. Πέρα από όλα τα παραπάνω, η μουσικοκινητική αγωγή στη νηπιακή αγωγή ενισχύει την κοινωνικοποίηση, τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών και μέσα από τη διαθεματικότητα ευαισθητοποιεί τα παιδιά με ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας, όπως η διαφορετικότητα, ο ρατσισμός, το περιβάλλον κ.α.

Baby Music

Μουσικοκινητική αγωγή για βρέφη και νήπια ηλικίας 1-3 (1-2, 2-3)
 
Είναι γνωστό ότι η πρώτη αίσθηση που αντιλαμβάνεται ένα υγιές έμβρυο είναι εκείνη της ακοής, καθώς το αφτί είναι από τα πρώτα όργανα που δημιουργούνται. Έχει αποδειχθεί πως βρέφη ακούγοντας ένα νανούρισμα από τη μητέρα τους, το οποίο τους τραγούδαγε και κατά τη διάρκεια της κύησης τους, μπορούν να ηρεμήσουν γρήγορα όταν είναι ανήσυχα και να νιώσουν ασφάλεια. Όσο σημαντική είναι η μουσική στη διάρκεια της κύησης για το έμβρυο, άλλο τόσο σημαντική είναι και κατά τη διάρκεια της βρεφικής και νηπιακής τους ηλικίας, καθώς μπορεί να ενισχύσει την κινητική, λεκτική και εγκεφαλική τους ανάπτυξη αλλά και τη σχέση τους με το γονέα ή κηδεμόνα τους
 
Το πρόγραμμα Baby music είναι ένα μουσικό πρόγραμμα και απευθύνεται σε βρέφη και νήπια ηλικίας 1-3 ετών (με συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα). Με βασικά εργαλεία τα τραγούδια, την εκτέλεση μουσικών οργάνων, την ακρόαση, τον αυτοσχεδιασμό και την κίνηση, ανακαλύπτουν στοιχεία της μουσικής όπως ο ρυθμός, η ένταση αλλά μαθαίνουν να διαχωρίζουν τους διαφορετικούς ήχους του κάθε οργάνου και της φωνής. Παράλληλα, το μοιράζομαι, σέβομαι, έχω υπομονή είναι μερικές από τις έννοιες με τις οποίες έρχονται σε επαφή και βιώνουν ενώ ταυτόχρονα, η συναναστροφή και η κοινωνικοποίηση, απαραίτητα στοιχεία σε αυτήν την ηλικία, κατακτώνται μέσα από το πρόγραμμα. Όλη αυτή η εξερεύνηση και η διασκέδαση που προκύπτει, γίνεται ακόμα πιο σημαντική για το βρέφη και τα νήπια, καθώς τη μοιράζονται με το γονιό ή τον κηδεμόνα τους, πρόσωπα πολύ σημαντικά για τα ίδια.